Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MadDriver
    Rider
    • 2013
    • 285

Tak, juz sie umowilem. Ale zastanawiam sie, czy zaproponowac im, zeby nalozyli jeszcze raz powloke na caly samochod, a nie tylko tam gdzie sa uszkodzenia (czyli tak jak Ty -- bylyby dwie warstwy). Myslisz, ze ma to sens?
    Mój Brzydal :-)

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Oto obiecane fotki mojego Superba z powłoką Gtechniq na której leży sobie wosk Swisswax Concorso:

Czarny Elegance

Komentarz

• MadDriver
        Rider
        • 2013
        • 285

Szacun Czarny rulezzz

Z uporem maniaka bede dopytywal wiec: czy warto dwie powloki kwarcowe na siebie aplikowac Twoim zdaniem?
        Mój Brzydal :-)

Komentarz

• andrzej1962
          L&K
          • 2010
          • 1306
          • Octavia III combi (5E5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Koledzy od detailingu podrzuccie proszę co teraz na wiosnę. W zeszłym roku na zime była glinka, cleaner i cilli 476. Tak jest do dzisiaj. Jest Ok ale zdałoby się coś poprawić tylko co?

Komentarz

• staraoctavia
            Elegance
            • 2013
            • 825

Zasadniczo po zimie cale auto.
            Dobre dokladne mycie. Oczywiscie glinka.
            Cleaner i wosk te dwa elementy dobieramy ze soba - jakie a to zalezy w duzej mierze od budzetu.
            Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• gusiak11
              L&K
              • 2013
              • 1362
              • Ford

Zamieszczone przez andrzej1962
              W zeszłym roku na zime była glinka, cleaner i cilli 476. Tak jest do dzisiaj. Jest Ok ale zdałoby się coś poprawić tylko co
              Umyj dokładnie auto, wysusz... zrób ogledziny ewentualnie ręką jak wyczujesz że nie jest głądki glikujesz, ja jest gładki.... woskujesz i masz szajn
              http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• diablo228
                Rider
                • 2013
                • 409
                • Octavia II (1Z3)
                • BVY 2.0 FSI 150 KM

colli 476 fajnie sprawuje się zimą latem ten wosku lubi przyciągać sobie kurz.
                Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• gusiak11
                  L&K
                  • 2013
                  • 1362
                  • Ford

Zamieszczone przez diablo228
                  colli 476 fajnie sprawuje się zimą latem ten wosku lubi przyciągać sobie kurz
                  Może colli ma nie co wieksze skłonności ale generlanie każde auto nawoskowane i wypolerowane ''lubi'' sie z kurzem

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Zamieszczone przez andrzej1962
                    Koledzy od detailingu podrzuccie proszę co teraz na wiosnę.
                    Tak jak pisze Staraoctavia, trzeba by zrobić proces veletingu, czyli porzadne mycie + dekontaminacja. Nastepnie glinka aby oczyścić lakier. Można przynajmniej ręcznie odświarzyć lakier za pomocą Ultimate Compoud od Megsa. Nastepnie podkłąd pod wosk i na to wosk.
                    Z colli jednak, bym zrezygnował, bo nie nie jest dobry wosk na wiosnę/lato. Nie da ci ani porządnego połysku ani porządnej głębi koloru. Proponowałbym, w podobnej cenie np. Nattys Paste.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• shok
                      RS
                      • 2009
                      • 2070
                      • Octavia I (1U2)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Na tygodniu żona przytarła błotnik. Podjechałem do lakiernika ile by to miało kosztować popatrzał i mówi płatne gotówką 250 Euro trzeba zrobić zaprawkę +polerka . Myślę sobie skoro mam dać tyle kasy a mam pady,pasty i wolny czas to spróbuję sam coś z tym zrobić. Jak nie wyjdzie to i tak będę musiał oddać do lakiernika.Czyli ryzyko zerowe. Wystartowałem z gąbką tri color + autoglym paint renovator. Mimo chęci moje ręce miały dość.Jeżeli ktoś ma zamiar robić polerkę całego auta ręcznie gąbką to niech ani się nie zabiera bo szkoda czasu.Moim zdaniem jest to niewykonalne. Poszedłem po wiertarkę taka malutka z regulacją obrotów. Pady miałem kupione twardy + wykończeniowy. Po kilku przejazdach przetarcie ipa. I tak w kółko. Po około 2 godzinach efekt przerósł moje oczekiwania. :shock: Gdybym wiedział ,że tak wyjdzie to zrobiłbym zdjęcie przed i po. Zwrócił mi się zakup padów,past itd

Komentarz

• radekgw
                        L&K
                        • 2010
                        • 1182

shok ja ostatnio jechalem recznie maske wlasnie i na oko zlikwidowalem z 90% swirli, ale zajelo mi to prawie 2h wiec wiem o czym mowisz, teraz powoli przymierzam sie do kupna maszynki
                        Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• andrzej1962
                          L&K
                          • 2010
                          • 1306
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

powoli przymierzam sie do kupna maszynki
                          Kolego podpowiedz, bo ja też o tym myślę, ale nie chcę zrujnować sobie portfela (tym bardziej, że połowa nic nie wie). Jaki koszt tak dla amatora bo będzie używana może raz lub dwa w roku. Dzięki za sugestie i podpowiedzi.

Komentarz

• Mickul
                            RS
                            • 2010
                            • 2847

Ja kupiłem Kraussa P7, ale pracowałem wcześniej na Silverline Silverstorm 129659 (250zł). Bardzo rzadka na allegro, ale na ebayu jest za 45 funtów z darmową przesyłka do Polski.

Teraz odpowiedz sobie na pytanie jakiej maszyny poszukujesz.

Obrotowa, przedział cenowy 190-2000 złotych,. Zdecydowanie efektywniejsza niż orbitalna, ale idzie nią przypalić lakier i łatwo stracić nad nią panowanie.

Orbitalna, inaczej Dual Action - przedział cenowy jaki ja znam to 400 - 800 złotych (możliwe, że są tańsze). Maszyna mniej efektywniejsza niż obrotowa (szczególnie jeżeli chodzi o cięcie lakieru), ale za to łatwiejsza w prowadzeniu, bezpieczna dla nowicjusza (ze względu na ruch planetarny nie przypali lakieru) i teoretycznie lepsza do nakładania cleanerów i past wykańczających.

Komentarz

• gusiak11
                              L&K
                              • 2013
                              • 1362
                              • Ford

Włacze sie sie do rozmowy

Zamieszczone przez Mickul
                              Obrotowa, przedział cenowy 190-2000 złotych
                              Można kupić i za 80zl, ale zeby to miało ręce i nogi to najtańsza mi znana propozycja to Lare EPL-11

Zamieszczone przez Mickul
                              Orbitalna, inaczej Dual Action - przedział cenowy jaki ja znam to 400 - 800 złotych
                              W podanym wyzej przedziale cenowym nie ma to znaczenia co to, brać najtańsza praca tym przypomina prace wiertarka udarową z młotem pneumatycznym jest dość uciążliwa ze względu na drgania i hałas. Krzywdy powłoce lakierniczej nie zrobi ale nawet twarda gąbka i ostra pasta nie daje takiego efektu jak obrotowa.
                              Niestety w DA sa maszyny po 300-800 i niestety niczym sie nie rożnią poza naklejką leprze maszyny to Flex i Rupes ale cena jest .... no drogo ale maszyna warta jest tych pieniedzy zupełnie inna praca

Komentarz

• zsolpyw
                                Elegance
                                • 2012
                                • 897

gusiak11, moca sie roznia
                                Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• gusiak11
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1362
                                  • Ford

zsolpyw,

Uwież mi że nie ma to wieszego znaczenia tu nie o to 50-80W chodzi

Komentarz

• andrzej1962
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1306
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Big,
                                    Zamieszczone przez Big
                                    Nattys Paste
                                    kolego podpowiedz jeszcze jaki, bo tego znalazłem trzy tzn. czerwony, niebieski i kremowy - ten sprzedawca sugeruje do jasnych lakierów. A te dwa pozostałe, też kolory z sugestią pod lakier, czy kolor pasty ma inne znaczenie

Komentarz

• Eidos71
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2050
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

andrzej1962 - teoretycznie do ciemnych lakierów wskazany jest Poorboys World Natty's Blue. W praktyce Blue daje więcej głębi lakierowi, zaś Red - więcej wet look'u. Ja wybrałem Blue i jestem zadowolony, choć chyba pójdzie na półkę w tym sezonie - ten sezon będzie chyba należał do Chemical Guys Pete's 53 (podobno bije na głowę PB, ale i cena dwukrotnie wyższa).
                                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• piotrek_os
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8160
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

andrzej1962, bierz Natty's Blue :diabelski_usmiech Wczesniej miałem Collinite 476s i ten bardzej "lubił" kurz.
                                        Załączone pliki
                                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• gusiak11
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1362
                                          • Ford

Mam nattysa red kładłem na różne lakiery, ja tam różnicy nie widzę, kolega ma blue testy były to samo .... cleaner może tu coś poprawić a nie wosk

Komentarz

• diablo228
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 409
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BVY 2.0 FSI 150 KM

chemical Pete 53 napewno dłużej posiedzi na aucie niż Nattys Red czy inny, któryś z kolegów tutaj miał Pete 53 zimą położony na aucie i wosk sporo wytrzymał, Pete 53 ma fajny migdałowy zapach, jest dedykowany bardziej do ciemnych lakierów, wosk ładnie kropelkuje, latem powinien poleżeć na aucie z 3 miesiące pucha duża to długo wytrzyma jednym słowem w tej cenie to fajny wosk
                                            Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• Bartass
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 136

Panowie jestem na etapie kompletowania kosmetyków.
                                              Nabyłem narazie:
                                              MEGUIARS Gold Class Car Wash Shampo&Condition+
                                              MEGUIARS Microfiber Wash Mitt rękawica do mycia +
                                              oraz taki ręcznik:

Możecie mi doradzić, co z oferty tego oto gościa warto nabyć:

Chodzi oczywiście o wysłanie wszystkiego w jednej paczce, a do końca nie wiem co z tej oferty może się nadać. Auto to czarna OI RS.

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8160
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Bartass
                                                chyba i ja coś takiego muszę nabyć - do tej pory aut po myciu nie wycierałem itp., ale przy czarnym kolorze na dachu coś tam zawsze zostanie i się robi miala plamka
                                                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Mickul
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2847

Zamieszczone przez piotrek_os
                                                  chyba i ja coś takiego muszę nabyć - do tej pory aut po myciu nie wycierałem itp., ale przy czarnym kolorze na dachu coś tam zawsze zostanie i się robi miala plamka
                                                  Auta się nie wyciera tylko osusza. :diabelski_usmiech

http://youtu.be/oy787AYck-Y 3:16

Komentarz

Pracuję...